notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/2751

ОБЩИНА БУРГАС

ОБЩИНА БУРГАС

Адрес:гр. Бургас, ул. Александровска 26

Тел.: 056/840 915; 056/840 916; 056/840 917; 056/840 918; 056/840 919;

Факс: 056/841 314;

E-mail: obshtina@burgas.bg

Web site: www.burgas.bg

ЗА ОБЩИНАТА

Бургас е най-големият град в Югоизточна България – родно място и дом на известни поети, композитори, певци, актьори, режисьори, художници, фотографи и спортисти.
Йоан Екзарх, един от българските предренесансови автори, пише, че “Морето събира всичко далечно”. Тази максима важи с пълна сила и днес. Увеличаващият се брой на населението, все по-добрите условия за почивка и бизнес доказват нарастващия интерес към града.
Община Бургас граничи с Черно море, като обгражда големия Бургаски залив. В близост до морския бряг се намират езерата Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско (Вая), които образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България - уникален с изключителното си биологично разнообразие. Оттук минава “Виа Понтика” - един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици.
Бургас има изключително благоприятно геостратегическо положение и предлага на инвеститорите уникални възможности за комуникация. Тук се намира най-голямото товарно пристанище в страната. Международно летище - Бургас, на което предстои разширяване, обслужва над 2 милиона пътници годишно.
През Бургас минава Общоевропейският транспортен коридор №8, чрез който се осъществява най-кратката сухоземна връзка между Адриатическото и Черноморското крайбрежие.
Природо-географската и климатична характеристика на общината е подходяща за развитие на селскостопанска дейност. Наличието на красива плажна ивица, защитени територии, биоразнообразие, културно наследство и богата фестивална програма, е предпоставка за развитието на всякакъв вид туризъм.
Градът ни е важно средище на морския туризъм с много удобства и връзки към курортите от Южното черноморие. Курортният комплекс се обогатява от наличието на Бургаските минерални бани /на 15 км. от града/, които са един от най-древните български балнеологични центрове.

 

ИСТОРИЯ

Благоприятните условия за живот в тази плодородна равнина близо до морето са привлекли хората още от ранната античност. Най-ранните знаци за живот датират от бронзовата епоха и ранната желязна епоха. Бургаският регион е богат на археологически находки, свързани с Тракийския период (4 Век пр.н.е).
Името Бургас произлиза от латинската дума "Бургос" - кула Местните легенди разказват за римски пътен стълб, който бил положен в района на днешното бургаско пристанище, 15 века по-късно, тогава под името Пиргос, населеното място се споменава в творбите на византийския поет Мануел Фил.
През 18 в. Бургас е най-голямото пристанище на юг от Балкана. Първата карта, показваща очертанията на града, датира от 1854 г. Първото българско училище и православна църква са отворени през 1868 г. На 6 февруари 1878 г. Бургас е освободен от отоманско владичество от контингент, ръководен от полковник Лермонтов, брат на великия руски поет Михаил Лермонтов.
Първото кметство е основано на 7 февруари 1878 г. Обществената библиотека отваря врати през 1888 г. и три години по-късно е одобрен първият градски план на Бургас. През първите няколко десетилетия на 20 в. градът претърпява бързо индустриализиране.
Началото на безпрецедентен културен бум се поставя със създаването на читалища (културни центрове), археологическо общество, градски музей и отварянето на Търговска гимназия и Държавно училище по механика и технологии.
Нов тласък на индустриализацията се дава с разширяването и модернизирането на пристанището, построяването на летище и нефтопреработвателен завод, най-големият на Балканите.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Обиколката на град Бургас ще ви позволи да се насладите на множество исторически, културни, природни и архитектурни забележителности, а полетът от летище София до аерогарата в Бургас ви позволява да стигнете до града само за 40 мин. Множество фестивали като традиционният „Бургас и морето” сам по себе си също е забележителност, която съществува от 1973 г.
Неповторимата атмосфера в града по време на фестивала през септември е нещо, което непременно трябва да се усети. През май и юни пък се провежда международния театрален фестивал на малките форми - “Театър в куфар”. Друго културно събитие през юли месец е триседмичния фестивал на операта и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров.
Сред природните забележителности в района са четирите Бургаски езера, които са безценно биологично богатство за цялата ни страна. Те изграждат най-големия комплекс от крайморски езера, в който влизат Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско езеро. Бургаското езеро е най-голямото естествено езеро в България с площ от 27.6 квадратни километра и дълбочина до 1.3 м. В него живеят богат набор от различни видове, сред които 60 вида риби, 60 безгръбначни и 254 вида птици. В езерото гнездят много пеликани, ибиси, както и чапли. Около Поморийското езеро е и балнеологичният курорт Бургаски минерални бани, който е един от най-старите в страната.
Сред културните забележителности на Бургас са няколкото големи музея. Освен Регионалния Исторически музей, който е най-старият в тази част на страната, интересни изложби предлага и Етнографският музей, се помещава в къща-паметник на културата, построена през 1873 г. В него може да видите традиционни кукерски маски, типични носии и ритуални атрибути. Във видео залата към галерията редовно се прожектират исторически и етнографски филми.
В природонаучния музей пък ще разберете повече за това какъв е геоложкият състав на района, както и за местната флора и фауна. Показани са повече от 1000 вида насекоми и влечуги, както и защитени видове. Сред останалите културни забележителности са Операта в Бургас, театърът и Кукленият театър.
Безспорно една от най-атрактивните забележителности в черноморския град е Морската градина, която е идеално място за почивка и разходки сред красива природа и морски бриз. Тук има бюст на полския поет и революционер Адам Мицкевич, живял в Бургас през 1850 г. Паркът е разположен на възвишение на брега и е облагороден с красиви цветни лехи, дървета и различни скулптури.
В границите на парка има казино, както и малък зоопарк. Освен това в рамките на Морската градина има и летен театър, който е домакин на годишните международни фолклорни фестивали, както и на част от програмата на “Златния Орфей”. От тази емблематична за Бургас градина можете автоматично да слезете до централния плаж на града по красиво обраслото със зеленина стълбище.
Катедралата „Св. Св. Кирил и Методий” е друга забележителност, която привлича с възхитителните си стенописи и олтара, орнаментиран с уникални дърворезби. Не пропускайте да посетите т.нар. Арменска църква, която е построена през 1855 г. от тукашните арменски граждани.
Не на последно място трябва да отбележим многото кафенета, ресторанти, нощни барове и различни заведения за развлечение, които Бургас предлага на своите жители и гости на града. Повечето от тях са концентрирани из малките улички в централната част на града, където може да видите и прекрасни архитектурни постройки като стари възрожденски къщи.

КОНТАКТИ

Адрес
8000 Бургас
ул. "Александровска" 26
тел. централа: 056/840 915;
Тел.: 056/840 916; 056/840 917; 056/840 918; 056/840 919;
факс: 056/841 314;
e-mail: obshtina@burgas.bg

Горещ телефон на Община Бургас: 056/841 560; 0885/009 670;

За приемане на сигнали и жалби на граждани, касаещи опазване на околната среда: 056/843 891;

Сигнали до Общината се приемат и на кратък номер *5656
1-дежурен;
2-опазване на околната среда;
3-озеленяване, детски площадки и пейки;
4-оператор.

КМЕТ

Кмет на община Бургас е господин Димитър Николов.

За контакти:
Община Бургас
Стая 101
Тел. 056 841 313
E-mail: mayor@burgas.bg

Професионална реализация:
2006 г. Управител на "КБС” ООД – Бургас
1998-2006 г. Изпълнителен директор на "Победа” АД
Образование:
Висше икономическо – Икономически университет – Москва
Професионална диплома по мениджмънт и Професионален сертификат по мениджмънт – Open University и НБУ
Магистър по финансов мениджмънт - СА Свищов
Обществена дейност:
Зам. председател на БТПП – Бургас
Председател на Консултативен бизнес-съвет – Бургас
Председател на Комисията по икономика и инвестиции към Общински съвет Бургас
Регионален представител на КРИБ за Бургаска област
Награди:
"Бург на годината” за 2005 г.
Носител на наградата "Димитър Бракалов” - 2005 г. - за благотворителност и принос за развитието на Бургас
Носител на статуетка "Хермес” на Бургаската търговско промишлената палата за 2004 и 2005 г.
Член на университетското настоятелство на БСУ
Семейно положение: Женен, с 3 деца.
Род. на 18.05.1967 г.

Записване за приемен ден:
Всеки четвъртък 08:30ч. до 12:00ч.
Записването се осъществява в Центъра за административно обслужване (ЦАО) на Община Бургас - гише Информация 5.