СОУ "СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ" - град Пловдив

 

СОУ "СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ"- град Пловдив

Адрес: гр. Пловдив, ул. "Иван Вазов" №19

Тел.: 032/62 42 55;  032/62 87 83;  032/62 41 35

Факс:032/62 42 55;

E-mail:patriarcha@abv.bg

Web site:www.patriarcha.com

ЗА НАС

Днес в училището учат над 1500 ученици от първи до дванайсети клас.
Осемнадесетте  паралелки в начален курс са сред най-елитните в града и с основание предизвикват интерес. Постиженията са резултат от професионализма на преподавателите и амбициите и възможностите на учениците.
В прогимназиален курс се акцентира върху изучаването на чужди езици, математика, български език и литература, което гарантира отлична подготовка при кандидатстване след завършен седми клас.
В гимназиален етап са формирани 24 паралелки. Изучаването на два чужди езика е задължително, а това дава възможност на нашите ученици за равноправен културен диалог в Европа.
Литературата и историята са другата посока, която определя хуманитарното образование. Разгърнатите ни програми са предпоставка за адаптивност към най-смелите търсения и завоевания на нови културни територии.
Природоматематическите дисциплини, актуалната приобщеност към модерните технологии са другото лице на СОУ"Свети Патриарх Евтимий". Математическата подготовка на нашите ученици формира хора, които могат да се впишат в различни форми на научния, стопанския, финансовия живот на България.
Основание за гордост са новите компютърни кабинети, които отговарят на съвременните изисквания. Те дават възможност за приложение на натрупаните знания и безпроблемна адаптивност към света.
През всичките тези години нашето училище има историческата съдба на българския народ. Следва същите повели, търси верните посоки. С едно изключение - училището е с крачка напред. То подготвя хората, първенците на духа и прагматичния талант, които стават и водачите. Училището подготвя всички - за да тръгнат напред в търсене на себе си. Посоките са много, но пътят е един, скъпи приятели...
Днес в училището учат над 1500 ученици от първи до дванайсети клас. Осемнадесетте  паралелки в начален курс са сред най-елитните в града и с основание предизвикват интерес. Постиженията са резултат от професионализма на преподавателите и амбициите и възможностите на учениците. В прогимназиален курс се акцентира върху изучаването на чужди езици, математика, български език и литература, което гарантира отлична подготовка при кандидатстване след завършен седми клас. В гимназиален етап са формирани 24 паралелки. Изучаването на два чужди езика е задължително, а това дава възможност на нашите ученици за равноправен културен диалог в Европа. Литературата и историята са другата посока, която определя хуманитарното образование. Разгърнатите ни програми са предпоставка за адаптивност към най-смелите търсения и завоевания на нови културни територии. Природоматематическите дисциплини, актуалната приобщеност към модерните технологии са другото лице на СОУ"Свети Патриарх Евтимий". Математическата подготовка на нашите ученици формира хора, които могат да се впишат в различни форми на научния, стопанския, финансовия живот на България. Основание за гордост са новите компютърни кабинети, които отговарят на съвременните изисквания. Те дават възможност за приложение на натрупаните знания и безпроблемна адаптивност към света. През всичките тези години нашето училище има историческата съдба на българския народ. Следва същите повели, търси верните посоки. С едно изключение - училището е с крачка напред. То подготвя хората, първенците на духа и прагматичния талант, които стават и водачите. Училището подготвя всички - за да тръгнат напред в търсене на себе си. Посоките са много, но пътят е един, скъпи приятели.

ИСТОРИЯ


СОУ "Свети Патриарх Евтимий" - това е училището, което има завоювана територия в сферата на образованието. Пристрастието е обяснимо, но обективната реалност неоспоримо доказва качества, стойности и дългогодишен опит, гарантиращи знания, умения и постижения...  Връщаме се назад в миналия век...  Рождението на нашето училище става в труден исторически период, когато над Европа преминава смъртоносният вихър на войната. Годината е 1942 - девическа гимназия "Царица Йоанна" се обособява от разделянето на смесената гимназия. Първи директор е Георги Карагьозов.

Родена като принцеса Йоанна Савойска, царица Йоанна е съпруга на Цар Борис III. Тя развива активна благотворителна дейност - построява болници и сиропиталища, в това число и днешната университетска болница, която носи нейното име. Съдейства за издаването на паспорти и заминаването на български евреи, които са преследвани под германски натиск.
През 1945 г. за директор на училището е назначена Надежда Петкова. Колективът на гимназията взема решение да се приеме за патрон на училището името на загиналата млада антифашистка Лиляна Димитрова. В продължение на 46 години с това име е известно училището у нас и в чужбина.

Лиляна Димитрова (17 юли 1918 - 27 юни 1944) е една от групата, останала в историята с името "Петимата от РМС". Те ръководят Работническия младежки съюз и загиват по време на антифашистката съпротива през годините на Втората световна война. Лиляна Димитрова е член на ЦК на РМС от 1942 г. Като студентка в Юридическия факултет на Софийския университет се занимава с революционна пропаганда сред студентите и организиране на стачки. Изпратена е в концлагер, но успява да избяга. Знае се, че загива при схватка с полицията.
През 1950 г. II девическа гимназия се слива с част от учениците от I мъжка гимназия и ученици от I и III прогимназия. Създава се II единно смесено училище "Лиляна Димитрова". Директор е Данка Дидова.
В периода 1955-1980 директор е Пеню Пенчев.
От 1958 г. до 1960 г. училището е републикански първенец във II и III национален преглед на училищата.
През 1962 училището е обявено за образцово.
От 20 ноември 1991 г. съгласно решение на Общинския съвет в Пловдив СОУ "Лиляна Димитрова" се преименува в СОУ "Свети Патриарх Евтимий".
Свети Патриарх Евтимий е сред най-великите българи от Средновековието и най известният патриарх на България. Той е привърженик на исихазма - мистическо течение в православното християнство, според което при усилена молитва и вглъбяване, вярващият може да постигне единение с Бог.
Свети Евтимий е роден в Търново около 1332-1335 г. и според някои произхожда от знатния род Цанмблаковци. През 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий го определя за свой пръв помощник и през 1363 г. двамата заминават за Цариград, където скоро след това Теодосий умира.
Свети Евтимий последователно постъпва в цариградския Студийски манастир и лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос - това е може би наказателна мярка срещу опозицията на Евтимий против опита на императора да обедини Източната със Западната църква.
Към 1371 г. Евтимий се връща в България и основава манастира "Света Троица" край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той създава своята езиково-правописна реформа и поправя чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, използващи църковно-славянски език.
През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Евтимий е избран за негов наследник. Привърженик на исихазма, той преследва ересите и упадъка на нравите.
През пролетта на 1393 г. султан Баязид I стоварва огромна войска пред Търново и го подлага на продължителна обсада. Иван Шишман не е в града и патриарх Евтимий ръководи защитата му. Смята се, че градът издържа тримесечна обсада. На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата с щурм.
110 видни търновски граждани и боляри са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение в областта Македония (днешна Тракия), вероятно в Бачковския манастир. Предполага се, че е починал там през 1402-1404 г.
От 1982 г. до 1998 г. директор на СОУ "Свети Патриарх Евтимий" е Петранка Касакова.
От 1998 г. до 2010 г  директор на училището е Невена Колеманова.
От 2010 г. новият ръководител на СОУ"Свети Патриарх Евтимий" е Валентина Стоенчева-Георгиева.
Интересна е съдбата на началното училище, което е създадено през 1924 г. от митрополит Максим - духовен глава на Пловдивската епархия по това време, и носи името Народно начално училище "Иларион Макариополски". По-късно училището е преименувано на "Митрополит Максим".
През 1949 г. то вече носи името "Никола Йонков Вапцаров", а през 1950 се слива с прогимназията и до 1970 г. съществува като III Народно основно училище "Никола Йонков Вапцаров".
През 1970 г. по решение на градския отдел "Народна просвета" училището се присъединява към гимназия "Лиляна Димитрова", но провежда учебните занимания в своята сграда.
От 1 септември 1976 г. то се отделя като самостоятелно начално училище, но не променя името си.
През 1991 г. е преименувано на НУ "Стоян Загорчинов".
През 2000 г. със заповед на Министерството на образованието и науката началното училище се присъединява към гимназията "Свети Патриарх Евтимий", оставайки обаче в своята сграда. От този момент нататък началното училище става част от СОУ "Свети Патриарх Евтимий"

ПРИЕМ

1. клас
В СОУ” Св. Патриарх Евтимий” през учебната 2012/2013 г.в I клас ще бъдат приети ученици за 4 паралелки:
Iа клас – общообразователна  паралелка с разширено изучаване на музика и СИП „Английски език”  и СИП „Математика”
Iб клас – общообразователна паралелка с английски език /изучава се в ЗИП/
Iв клас – общообразователна паралелка с английски език /изучава се в ЗИП/
Iг клас – общообразователна паралелка с английски език /изучава се в ЗИП/
Критерии за прием в общообразователните паралелки:
-Деца, живеещи в района на училището, които подлежат на задължително училищно обучение, включени в списъка на Общината.
-Деца, живеещи в района на училището, подлежащи на задължително училищно обучение,но не са включени в списъка на Общината (Доказва се с адресна регистрация, непроменена след 01.01.2012 г.)
-Деца, чиито брат или сестра са ученици в СОУ “Св. Патриарх Евтимий”.
-Деца на учители (служители) от училището.
-Деца от други райони – при наличие на свободни места.
Проверката на музикалните способности на децата,  кандидатстващи  за паралелка с разширено изучаване на музика  ще се проведе на 27 и 28 март от 10.00 ч. до 16.00 ч. в сградата на НАЧАЛЕН ЕТАП – ул. “Иван Вазов” № 35.
Критерии за прием:
-Детето изпълнява точно интонационно и ритмически песен по свой избор.
-Детето повтаря кратка мелодична фраза, зададена от учителя.
-Детето повтаря точно кратка ритмична фраза, зададена от учителя.

Прием след завършен 4. клас
Приемът на учениците в V клас като брой паралелки е осъществен на първо класиране на 100 %, поради което II-ро класиране няма да бъде организирано.
Има 5 свободни места в стандартните паралелки.
Във връзка с униформите, моля запознайте се с информацията относно униформеното облекло.
В СОУ"Св. Патриарх Евтимий" през учебната 2012/2013 г.в V клас ще бъдат приети ученици в следните паралелки:
-Vа клас - общообразователна  паралелка със СИП - математика - 2 часа седмично
-Vб клас - общообразователна паралелка със СИП - математика - 2  часа седмично
-Vв клас - общообразователна паралелка със СИП - Български език и литература - 2 часа седмично
-Vг клас - общообразователна паралелка със СИП - Български език и литература - 2 часа седмично
-Vд клас - общообразователна паралелка
-Vе клас - общообразователна паралелка
-Vж клас - общообразователна паралелка
Учениците продължават обучението си по чужд език (английски, немски, френски), който са изучавали до ІV клас.
Учениците, желаещи да бъдат приети в Vа, Vб, Vв и Vгкласове, задължително трябва да участват в състезанията, посветени на 24 май – “Ден на славянската писменост и култура”, които ще се проведат в СОУ “Св. Патриарх Евтимий” на 12.05.2012 г. по математика и на 19.05.2012 г. по български език. Класирането ще се извърши съгласно критериите за прием и по посочения график.
В V д, е, ж  класове учениците ще се приемат, както следва:
Всички ученици от ІV клас на СОУ “Св. Патриарх Евтимий”, които желаят да продължат обучението си в същото училище.
На останалите свободни места ще се приемат ученици, завършили успешно ІV клас от други училища. Класирането им ще се извърши съобразно посочените критерии за прием в V клас.
КРИТЕРИИ за прием в V клас
За паралелката, в която ще се изучава 2 ч. седмично СИП „Математика”:
-Успех от удостоверението за ІV клас (Български език и литература + математика + среден успех)
-Резултати от състезанието, проведено в СОУ “Св. Патриарх Евтимий” на 12.05.2012 г.
Максимален бал: 24
За паралелките, в които  ще се изучава 2 ч. седмично СИП „Български език и литература”
-Успех от удостоверението за ІV клас (Български език и литература + математика + среден успех)
-Резултати от състезанието по български език, проведено в СОУ “Св. Патриарх Евтимий” на 19.05.2012 г.
Максимален бал: 24
КРИТЕРИИ за прием в V д,е,ж,з  класове за ученици, завършили успешно ІV клас в други училища:
-Успех от удостоверението (БЕЛ + Математика + среден успех)
Максимален бал: 18
При равен бал се взема по-високата оценка от състезанията по математика и БЕЛ, проведени на 14.05.2011 г. и 15.05.2011 г.

Прием след завършен 7. клас
-Хуманитарен профил с интензивно изучаване на английски език - 26 ученици
-Хуманитарен профил с интензивно изучаване на немски език - 26 ученици
-Хуманитарен профил (география) с интензивно изучаване на английски език - 26 ученици
-Природоматематически профил с интензивно изучаване на английски език - 26 ученици
Хуманитарен профил
Профилиращи предмети:
-Чужд език (Английски или немски)
-Български език и литература
-История и цивилизация
-Философия
Природоматематически профил
Профилиращи предмети:
-Английски език
-Информационни технологии
-Математика
-Физика и астрономия

Прием след завършен 8. клас
За учебната 2012/2013 година в СОУ "Свети Патриарх Евтимий" ще се осъществи прием след завършено основно образование по документи в една паралелка с 28 ученици:
Природоматематически профил с профилиращи предмети
-Биология и здравно образование
-Химия и опазване на околната реда
-Физика и астрономия
-Инфромационни технологии

ДИРЕКТОР

 

Директор на учебното заведение е госпожа Валентина Стоенчева-Георгиева.